Palatetők azbesztmentesítése

2013. szeptember 17.

1 CIMKEPAz ötvenes évektől egészen a nyolcvanas évek végéig a műpala egy rendkívül népszerű tetőhéjalási anyag volt. Gyártották táblás hullámpala, vagy kisebb méretű síkpala formában. Ám a kilencvenes évek eleje óta köztudott, hogy a régi típusú műpala erősen egészségkárosító hatású összetevőt, azbesztet tartalmaz.

A legtöbb fórumon, tanulmányokban azt állítják, hogy az azbesztrészecskék csak akkor jelentenek veszélyt egészségünkre, ha törik vagy vágják a palát. De az igazság az, hogy e palák közt nagyon idősek is találhatóak, amelyek felülete mállik, porlik, így adva szabad utat az azbeszt-szálacskáknak. Továbbá a síkpala némileg filigránabb szerkezetű, amely szegezéssel került rögzítésre a tetőléceken, de ha nem kellő odafigyeléssel rögzítették, már a tetőfedéskor megrepedezhetett a burkolat. Az említett káros hatás mellett ez idővel beázást is okozhat.

3 sanierung-asbestdach-3De nézzük, mi az azbeszt, és mi vele a probléma? Az azbeszt gyűjtőfogalom, a természetben is előforduló ásványok csoportja. Létezik fehér, kék és barna azbeszt. Összetételét tekintve szilikátásvány, amely mikroszkopikus méretű elemi szálakból áll. Az egészségre az 5 mm-nél rövidebb szálak az igazán ártalmasak, amennyiben belélegezzük őket. A levegőbe jutott azbeszt-szálacskák először a légutakba jutnak, de az apróbb darabok a tüdő mélyére is eljutnak, ahol fennakadnak.

Mivel lebomlani nem tudnak, idővel betokozódnak, ezzel megágyazva különböző megbetegedéseknek. Különösen magas a daganatos megbetegedésre való esély.

Hogyan óvhatjuk meg az egészségünket? Többféle megoldás létezik a veszély elhárítására. Mivel a pala veszélyes hulladéknak minősül, elszállításáról gondoskodni kell. Mint minden veszélyes hulladék elhelyezése, a pala elszállítása is komoly összeget emészthet fel a családi költségvetésből. Ezért sokan a palára burkolás mellett döntenek.

5 Lemez- 123rf.com_6690959_ml_m A legegyszerűbb a felületi bevonat képzése, mely a pala felületére köt. Ennek feltétele, hogy a pala viszonylag ép legyen. Málló, töredezett fedés esetén a PUR alapanyagú festék felhordása már nem jelent megoldást. De a hajszálrepedések tömítésére rugalmas megoldást jelent. E verzió nagy előnye a kedvezőbb ára, és a kivitelezés gyorsasága.

Gyakori megoldás hazánkban a síkpalára való modifikált bitumenes lemez palára olvasztása. Ez valamivel lassúbb a korábban ecsetelt megoldásnál, de lényegesen gyorsabb a cserepes újrafedésnél. Léteznek még cserépmintás lemezek, melyek a valódi cserépfedés megjelenését utánozzák. Ennek egyik alfaja a bitumenes zsindelyes átfedés. Ezek a megoldások 15-30 évre jelentenek megoldást.

6 IMG_6380_ m2 A legösszetettebb fedési mód valamely könnyű, elemes tetőfedési mód megvalósítása. Ez alatt a lemezburkolatokat, cserepes lemezburkolatot, könnyű cserépfedéseket értem. Ezek mindegyikéhez szükség lesz tetőlécezés kialakítására, amely a burkolatot hordozza.

De a favédelem érdekében a pala szennyeződéseit és a rátelepedett mohát el kell távolítani. A szerves anyagok veszélyt jelentenek a faszerkezetre. A tisztítás után a pala felületét fixálni kell, hogy ne távozhassanak róla azbeszt-szálacskák. Erre kerüljön egy vízzáró, páraáteresztő fólia4 1269792474_84154843_2-Palateto-felujitas-Fonyod-1269792474A fólia fölé, csavarozással rögzítsük a lécezést és ellenlécezést. A szegelés ugyanis törheti a palát. A kész tetőlécezésre kerülhet a burkolat. E megoldás előnye a kulturált megjelenés, a többszintű csapadékvédelem, de jelentősen drágább is a korábbi megoldásoknál. Vegyük figyelembe, hogy az utolsó megoldás esetén új bádogozással is számolnunk kell, míg az első két megoldás esetén ez megtakarítható tétel lesz.

Kategória: Felújítás | A közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*